310710

Hola!

Internet funkar inte (som vanligt..) och har inte funkat sen i måndags tyvärr! Men jag skriver ett inlägg nu i Word för jag kanske ska ut ikväll med några kompisar och vill på något sätt hålla er uppdaterade! För jag tror att en tekniksnubbe ska komma förbi senare. :) Dagarna rullar på, det känns som att det tar en evighet för tiden att gå framåt men nu sitter jag här helt plötsligt två veckor senare. Det känns dock som att jag bott här mitt hela liv! Jag börjar känna igen saker, jag går till skolan, jag är med mina kompisar osv. så mitt år här har börjat precis som det ska – att jag känner att jag lever vardagslivet här. Jag blev dock förvånad först för jag trodde inte att det skulle gå så bra att komma in i ett helt nytt liv. Men nu när jag tänker tillbaka på Sverige så känner jag hur det känns i mitt liv där och sen känner jag känslan av mitt liv här. I Argentina. Det är helt otroligt att jag är här på något sätt. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det men det känns som mitt egna ”Sverige”. Som att det är inte konstigt alls att jag är här fastän det är så långt bort från mitt riktiga hem som det går ungefär. Men jag trivs med familjen, jag och mina systrar kommer riktigt bra överrens och jag kunde inte vara lyckligare över familjen jag blev tilldelad!

Dock har den här veckan varit upp och ner, jag har känt alla känslor man kan under en enkel vecka tror jag! Haha. Men jag mår bra så ni behöver inte oroa er för mig. Jag tror jag klarar det mesta efter den här veckan faktiskt! Haha. Så något positivt finns det nog i allt.

Språket funkar också. Jag lär mig mer och mer för varje dag som går och nu börjar jag förstå den Argentinska spanskan bättre och bättre, det var den jag hade svårt för förut. Att tala går också bättre, jag måste ju prata med min Luci varje dag hem från skolan och eftersom hon inte kan ett ord engelska är det spanska som gäller. Det är så det fungerar här, folk kan inte engelska. Luci till exempel kan inte prata, hon kan få fram ett par ord men mer är det inte! Och trots det har hon en 7a i engelska (6 är ”g” och 10 ”mvg”). Om hon skulle bo i Sverige skulle hon misslyckas totalt i engelska! Här om dagen gick vi igenom ”must”, ”have to” och sådana grejer och det var kanske 3 i klassen som kan och förstår detta. Så jag kommer nog glida genom den kursen! Läraren tycker verkligen om mig och hon kollar på mig som om ”vill du göra det här eller är det för lätt?” haha. Äntligen får man lite uppskattning för sin engelska!! Haha.

Okej det blev ett långt inlägg! Men det är i alla fall ungefär så mitt liv sett ut den här veckan. :P

Hoppas ni har det bra där hemma! Puss och kram från Maria :)


260710

Buenas!

Idag är det måndag och internet funkar fortfarande inte på min dator så jag skriver på ett dokument som vanligt. Här i Argentina är allt bra och jag har precis klarat av min första dag i skolan! Så nu sitter jag här nyduschad helt utmattad från alla intryck och allt. Jag började halv åtta med psykologi, behöver jag ens säga att jag förstod att det var psykologi efter halv lektionen? Haha. Spanskan som de pratar i Argentina är så mycket annorlunda än den som använder i Spanien (castellano). Här pratar de med mycket ”sch”-ljud och man kan knappt skilja orden från varandra när de pratar – men det är olika från person till person! Så därför måste jag säga att castellano som de pratar i filmer osv. är såååå mycket enklare än jag tyckte det var innan men trots det blir min spanska blir bättre och bättre för varje dag som går tack vare Luciana, för hon kan knappt ett ord engelska (och det är henne jag går med i skolan) men det är bara bra J nu för tiden förstår jag den mesta spanskan som pratas runt omkring mig och jag kan bilda enkla meningar men det är svårt – riiiktigt svårt och jag har en låång väg kvar! Tyvärr! Hehe.

 

Men allt är som sagt bra här – bara lite hemlängtan men det tror jag att jag kommer att ha mesta tiden på grund av att jag saknar Matte något enormt men jag klarar mig och jag kan säga till min familj om jag skulle bli riktigt ledsen så det är lugnt! Det är mest jobbiga här är alla skillnader mellan Argentina och Sverige, det finns knappt några likheter! Hur de lever, skolan, personerna osv. jag kan ju i alla fall berätta att jag inte träffat en endaste blyg person här! GUD dom har knappt någon respekt de unga :p tacka gud för mina systrar! Haha. Som till exempel killarna här kallar ”buitres” som betyder gamar (fågeln) för att de är så på alla tjejer här, men de respekterar att jag har pojkvän :).

De är till och med värre här än personerna i Kina och jag är känd, haha! Som till exempel i lördags kom det fram en tjej som jag ALDRIG sett förut och sa ”oh you’re the sueca!!”. Det har också kommit fram personer till en kompis till mig som är från Norge och frågat om han sett mig haha. Tror min familj har något att göra med att jag har blivit känd ;) haha.

 

Vi hörs snart! Hoppas ni har det bra där hemma :) saknar er! puss

 


240710

Idag är det lördag och internet funkar fortfarande inte så jag skriver fortfarande på mitt lilla dokument! :) jag tänkte att jag kan ju passa på att berätta om igår!

Först köpte jag skoluniform och herre min gud, den måste jag ta kort på första dagen i skolan. Jag vet många som kommer skratta rätt mycket åt den! Haha. Efter det så åkte vi hem till ”mormor och morfar” och så pratade jag lite spanska och jag kan ju säga att jag kan bilda meningar bättre och så nu! Och min mamma här är såååå stolt! Haha. Efter det besöket åkte vi hem igen och bytte om och fixade oss och så kom en kompis till Romina som heter Jeni och så fick vi skjuts till en annan tjej som heter Ana och där var resten av deras ”gäng”. Vi åt god mat och efterrätt och grejer. Anledningen till att de hade den här middagen var för att i tisdags var en dag som heter ”friends day” och några av de här tjejerna kunde inte vara med och fira det så då firade dom det igår istället!

Efter vi ätit så delade de ut ”priser” för allas kompistitlar (det va ett papper med alla på och en dikt) och jag fick ett ”pris” :D yeeei. Jag fick för den nya kompisen :) haha så sweet.

Men efter så åkte vi och bowlade och jag kom näst sist, hehe,  men det var kul i alla fall!

Idag så ska jag åka och kolla på Romina när hon ska dansa sin jazzgreja vid två och sen så ska vi köpa böcker inför skolan och sen ikväll så tror jag vi ska dra ut till ett diskotek :) så det blir nog en bra dag!

Hörs snart igeen! Puss / Maria


230710

Heeeello!

Tyvärr så funkar inte internet fortfarande och det är fredag.. men jag tror det skulle komma en el snubbe idag, jag hoppas verkligen det. Jag vill kunna skriva till er och prata med er och sånt! Det är verkligen jättejobbigt att internet inte vill funka. Jag har skrivit mail och så och det funkar ju till mamma och pappa men Matte läser inte sin mail (börja med det!!! Haha) :). Då använder jag min systers dator för den funkar men inte min.. och jag kan inte gå in på fb på hennes för jag måste göra ett test för att se om det verkligen är jag och bilderna som behövs syns inte på hennes dator, yeeeeeeeeeeei! Jag har verkligen världens otuuur!

 

Men annars är allt bra, jag sover bra här och familjen är hur gullig som helst och mina systrars kompisar med! Dom tar hand om mig så bra så :) ikväll ska jag hänga med mina systrar hem till en av deras kompisar och käka mat så det blir nog kul! Innan ska jag och min värdmamma gå och köpa böcker och uniform till skolan :p jag börjar skolan på måndag, lääskigt! Fast jag hade tur att jag fick vänta till dess för jag hörde igår att de utbytesstudenterna som går på en annan skola började igår!

Hoppas ni har det bra där hemma och njut av sommarlovet nuuu! /Maria220710

Hej!

Nu är det torsdag (kl 12) och jag sitter hemma hos familjen som jag ska bo hos i ett år.

De kom till lägret och hämtade mig igår, de kom dit vid 3 och så hade alla värdfamiljer ett möte med ledarna och efter det fick vi komma in i salen och träffa våra värdfamiljer en i taget. Sedan åkte vi 4 timmar med bil, jag mamman i familjen, pappan, syster 1 och syster 2. Jag blev jätteförvånad när jag fick höra att de åkt bil i 4 timmar bara för att hämta mig och sen 4 timmar hem igen!

Sedan kom vi hem vid 21.00 och åt pasta och sen gick jag och la mig. Jag var riktigt trött och utmattad av resan, alla nya intryck och allt som hänt. Vi var också tvungna att gå och köpa en ny sladd till min dator idag för att den jag har funkar inte i adaptern! Men det kostade bara 15 pesos (ca 30 kr tror jag) så det var inga höga priser! :) Nu sitter jag här och internet funkar inte.. jag har verkligen ingen tur med internet! Men vi ska försöka fixa det sen för jag vill kunna skriva mail till er där hemma!

Men vi hörs senare, hoppas jag.. (om internet vill fungera!) saknar och älskar er! Puss och kram / Maria


200710 fortfarande!

Hej igen! Internet funkar fortfarande inte och det är fortfarande tisdag (bara så ni vet vilken dag jag är på). Idag så hade vi spanskalektioner först och jag känner verkligen att jag lär mig nya saker varje dag! Idag pratade vi om hur mycket saker kostade och vad som var vanligt i hemmet osv..  så det är nyttigt! :)

Efter det hade vi aktiviteter, först pratade vi om publika/privata skolor här i Argentina, sen gick vi ut och spelade brännboll och någon slags bollek. Sen när vi kom tillbaka till hotellet så gick jag, Märit, Willelmijn (holländska), Anna (finsk), Cedric (tysk) och två till tyskar ut på en liten promenad till en å i närheten :) det var riktigt vackert och jag har bilder! Det är ju som sagt vinter här men ändå gick jag ut i tjocktröja. Det är en väldigt annorlunda vinter med klarblå himmel och sol som bränner i ryggen så det är riktigt skönt – men fortfarande lite kallt!

När vi kom tillbaka så började vi nästan direkt öva inför talangshowen som är ikväll. Eftersom ca 53 personer här (vi är 62 stycken) är tysktalande så sjunger vi födelsedagssången på våra språk (svenska, norska, finska, franska och holländska) så nu kan jag nästan alla låtar!

Nu väntar vi mest på kvällsmat som är vid kl 22.00 och efter det blir det talangshow!

Vi hörs om några dagar! :) ha det så bra i Sverige och njut lite extra av värmen för min skull! Puss och kram / Maria


200710

Hej alla !

 

Här i Argentina blir tiden bara bättre, så det är ju skönt! Just nu sitter jag på mitt rum med mina roomies och skriver detta blogginlägg på word för tyvärr så funkar inte internet över huvud taget, varken igår (måndag) eller idag (tisdag, kl 14.30). Så jag tänkte att jag iaf kan förbereda ett inlägg till er så ni får veta hur jag har det! J

De första två dagarna här på förberedelselägret var så jobbiga och det går inte att beskriva med ord hur besviken jag kände mig. Som tur är så har jag många kompisar här och vi pratade tillsammans och klagade och så och efter det kändes det bättre. Så vi bestämde oss för att vi skulle försöka vara så positiva som möjligt och det är det som fått mig att må så pass mycket bättre. Det som var så dåligt med det här stället är att det är kallt överallt för vi har bara en glasdörr som ”dörr” = all luft åker in och det är vinter ute (ca 10 grader och mindre, fast luften känns kallare.) och nere i mitt, Märit och en tysk tjej som heter Carolines rum ligger i källaren så ni kan inte ens tänka er hur kallt det är ibland! Men vi överlever och sover med huur mycket kläder som helst på oss, men som sagt det går. Tyvärr så hände en grej igår som är hur irriterande som helst, nämligen – vattnet slutade funka. Vad betyder det då? Jo, inga duschar, inga toalettbesök och inget tvätta händer. Så en hel dag gick utan att någon kunde spola, haha. J  hoppas ni inte blir föör oroliga för mig nu, jag mår bra men behövde bara berätta hur annorlunda det kan vara här jämfört med Sverige!

 

Men annars är (faktiskt) allt bra för det finns roligt folk här och så och imorgon (onsdag) ska jag få träffa familjen för första gången! Det ska bli riktigt spännande J

 

Hoppas ni har det bra hemma i Sverige, saknar er alla!

Puss och kram / Maria


Andra bloggar!

Om ni skulle vilja läsa andra bloggar här i från argentina så länkar jag dom på den vänstra spalten under "länkar". Än så länge har jag bara två - en norsk och en svensk men jag lägger till fler efter hand :)

Puss och kram / Maria

16-29 Juli 2010

Jag lever! Anledningen till att jag inte har bloggat tidigare är för att jag är på ett förberedelseläger i Carlos Paz och i vårt hotell så funkar knappt internet så jag har inte hunnit logga in på blogg.se förrns nu utan att internet skulle lägga av när jag försökte logga in!

Men nu tänkte jag i alla fall försöka göra en kort resume på de här första dagarna. Men jag tänkte börja med att be om ursäkt för inlägget som va här inne tidigare! Det var helt oseriöst skrivet för jag bad några av mina kompisar att skriva ett inlägg så jag skulle kunna se hur det såg ut, de senaste dagarna i Sverige var jag alldeles för stressad så jag överlät ansvaret till dem. Problemet var dock att de tog bort det fast inlägget var kvar .. så jag vet inte exakt vad som gick fel men nu glömmer vi det! :)

Vi kom fram i Córdoba kl 23.00 ungefär i svensk tid och det var efter en rätt jobbig och utmattande resa från klockan 9.30 fredag (när vi åkte hemifrån..) till 23.00 på lördagen. Men jag överlevde och vi var tio stycken som reste tillsammans som också bor här tillsammans från alla olika länder (2 fr norge, 1 fr schweitz, 1 fr österrike, 2 fr finnland, 1 fr tyskland, 1 fr holland och jag och Märit från Sverige). Här på förberedelselägret så är det andra organisationer här också så vi är 62 personer som bor här och jag tror att alla från de andra organisationerna är tyskar så det pratas vääääääldigt mycket tyska! ;)

Under dagarna så har vi spanskakurser på fm och aktiviteter på em. Nu ska jag gå och äta middag (kl 21.30 argentinsk tid) men jag hoppas att ni har det bra där hemma och så försöker jag blogga så mycket som jag kan :)

Puss & kram / Maria

RSS 2.0