Tack!!

Idag ramlade nämligen två brev in från farmor och farfar och mormor och morfar!! Tack så jättemycket , det gjorde mig jätteglad verkligen! :D

Igår firade vi mig med lite fest och ikväll blir det att fira mig och Katy (tysk som fyller 18 idag) med fest då också ! :) jag berättar mer imorgon eller något vad vi har hittat på senaste tiden!

Puss och kram

min födelsedag

jahappp då va man 18 då , i Sverige
Känns konstigt det där att jag just nu är i svenskarnas ögon 18 och här är det ynka 35 minuter kvar. Det känns också läskigt att jag imorgon inte ska vakna av mamma, pappa, johan som tror att dom är tysta när de fixar min frukost men man hur som vaknar 30 min innan de kommer insjungandes (mamma hörs dock alltid mest .. såklart haha) och så har man legat där och är inprincip klarvaken, haha. Att inte få höra mamma säga 1000 ggr dagen innan "SJUTTONÅRINGEN" haha, har fått det på sms dock men det är inte samma sak!

Imorgon ska jag vakna, gå till skolan (tänkte ta med kameran!) och få håret omruffsat för det är så de gör här med födelsedagsbarnn, snällt va? haha. Sen på eftermiddagen vid halv 5 så kommer mina gulliga utbytesstudenter och ett par andra kompisar så ska det ÄTAS! Utbytesstudenterna tar med tårta och min mamma här fixar snacks, låter helt okej va ? ;) hihi. På kvällen förbereder jag en färgglad ostpaj och en medelhavspaj och sen drar jag iväg med Romina till hip-hop och kollar på. brukar göra det för det är roligt folk hon dansar med och så! Under tiden är pajerna inne i ugnen och när jag kommer hem blir det svensk maaaaat för mig och min gulliga familj här! :)

Under dagen ska jag med skypa med min underbara pojkvän och få höra mammas och pappas (haha johan du räknas inte) fina sångröster (heeeheee)! :)

Nu vet ni mina födelsedagsplaner, hoppas det blir en bra födelsedag trots att den är sååå långt bort från hem!

puss och kram / Maria

sisters

Romi, jag och Luci


normal

Jag menar alltså min skola som kallas "normal" med rubriken, inte att jag är normal eller nåt haha :) Men måste faktiskt säga det här och det är att jag är lite besviken över hela min skolgång här i argentina. Jag har två saker att klaga över och dessa täcker ungefär allt som har med skolan här att göra :

För det första går jag naturlinjen. Hur låter inte det liksom? I Sverige går jag Sam just för att jag inte förstår mig på kemi, fysik, biologi, matte.. aa you name it! Här går jag alltså med dessa ämnen och fler som är specialicerade på naturlinjen här och bara för att göra det liiiite värre är de liksom på SPANSKA. Aldrig i hela mitt liv att jag kommer klara av de kurserna!

För det andra går jag 5to (quinto). Detta betyder att jag går med folk som är födda vår 94 eller höst 93. Alltså folk som är mer eller mindre 2 år yngre än mig. Det är som att jag gå 2an fast i Argentina (mina klassisar går alltså nu till dec och sen när de börjar i mars är det sista året) alltså får jag inte vara med om något speciellt kul. Det är liksom inget som händer medans sista året får de vara med om myyyycket mer saker! Så jag är jäääätteavis på de som hamnat i 6to, skulle mer än gärna vilja gå där. Anledningen till att jag inte gillar det så mycket är med för att mina klasskompisar är okej de flesta fast resten kan jag säga att det märks att de är 2 år yngre och det tycker jag är jättejobbigt och irriterande.

Anledningen till att jag hamnade i 5to' b' (min klass) är för att min syster går där, men det tycker inte jag personligen ska va en anledning till att jag hamnar i en klass med yngre och naturinriktigt. Plus att skolan inte verkar bry sig om oss utbytestudenter (är 4 st på min skola, har en tysk i min klass som jag inte tycker speciellt mycket om :P) för annars får man välja ämnen som man ska klara sig i men det har jag inte fått något heller.. Det jag ville få fram med det här va nog mer att jag är lite besviken på organisationen här som heter COINED som är ungefär den värsta organisationen någonsin och anledningen/arna kan vi ta en annan dag! :)

Men jag har i alla fall hittat 1 tjej jag hänger med mest hela dagarna som jag har jättekul med och så finns det folk som de går att prata med :) så det är inte så att jag vantrivs helt men är bara lite förvånad hur jag 18 år och samhällsinriktad kunde hamna så som jag gjorde! haha :)

Puss

På tal om vädret!

Jag läste nyss i Märits blogg om zondavindar och hit och dit (haha värst vad komplicerat allt ska va i den här delen av världen! :P) och eftersom jag också helt plötsligt har fått varmare väder kan man tänka att det är på grund av det. Men jag tror att jag bor i en allmänt varmare del av Argentina. Jag bor i provinsen Córdoba som man kan se om man kollar i absolut mitten av Argentina och min stad (san fco.) ligger på pampas som alltså betyder att det är platt här, med platt menar jag då alltså verkligen 100 % PLATT. Haha, jag har inte sett en endaste backe eller liknande här än så därför bor jag inte på ett "berg" som min familj beskrev i brevet, huset de beskrev där va sommarstugan tror jag :) den pratar de väääldigt varmt om.

Men i alla fall, som jag sa tror jag bara att det här är vår vilket alltså betyder att jag halft kommer dö i sommar för nu är det omkring 25 grader och detta är alltså tidig vår :) haha. Om jag säger till mina systrar tiex att det här är sommarvärme för mig säger dom typ "nee mer vår" haha! Så grattis mamma pappa och johan om ni kommer hit tidigt nästa år ;) DET blir en rejäl temperatursomväxling kan jag säga ! :) haha. Märit bor alltså i provinsen Mendoza och där är det berg och vackrare än mitt lilla san fco :) (förkortning för san fransisco)

Hoppas ni har det bra där hemma, saknar er!

Hola buenos dias

Förlåt för seg uppdatering men jag har inte riktigt haft orket att skriva! Men i alla fall. Den här veckan har rullat på som vanligt, i måndags var jag dock ledig för det var någon speciell dag så fick en riktigt härlig och fartfylld långhelg med roligt folk :)

I lördags var jag på dagen hemma hos en kompis med mina systrar och tog det lite lugnt och på kvällen så åt jag , mina systrar och 3 andra kompisar middag! Det fick bli tacos, inte den vi äter i Sverige utan helt annorlunda och jag kan konstatera att den i Sverige är gooodare ;) Efter det så åkte Romina och kompisarna till en annan tjej medan jag och Luci stannade hemma :) det fick bli en sov-lördag men det skadade inte för jag har sovit lite dåligt på sista tiden så va äntligen någolunda utvilad! :)

I söndags var familjen ute och drack mate på dagen men jag och Romina stannade hemma (= hon sov hela dagen och jag satt och slappade, haha) och det var rätt skönt tycker jag nu i efterhand! fick tid att prata med både Klara och Mathe på skype :) ♥ senare på kvällen så gick min familj och jag ut och åt pizza med en annan familj. Den familjen är också en värdfamilj fast för stunden har de 2 tyskar (tjejer) på grund av att den ena hamnade i en hemsk familj innan.. Men det var i alla fall jättetrevligt! Jag kommer väldigt bra överrens med dottern och en av utbytestudenterna så vi hade jättekul! :) Senare på kvällen gick jag och Luci ut med några från klassen! Rolig med rörig kväll då vi gick mellan ställen ungefär hela kvällen, fast med bra sällskap så skadar ju inte det :)

Nu i veckan har jag mest varit i skolan (en riktig PINA att dra sig upp på mordnarna..) och varit lite med kompisar och så :) har varit en berg-och-dal-bana med känslor men inget som skadat någon och jag har min underbara pojkvän att prata med näär jag vill, tack gubben! ♥ Men utanför det har det inte hänt något speciellt.

Faaaaaaaaaaaaast idag är det iofs Mirres födelsedag!! Tror verkligen inte hon läser min blogg eftersom hon inte läser bloggar i övrigt haha men i alla faaall, hoppas du får världens underbaraste dag! Jag önska jag kunde vara hemma och fira med dig men det får vi ta igen om x antal månader!! :) saknar dig ♥

Nuuu ska jag ut och va social men slänger in en bild från första gången jag träffade halva min familj för har för tillfället ingen nyare hehe (denna bild är då utan Maria Luz och Jose Ignacio, aka Mari och Tato :))

 

Puss och kram från Maria och ett vaarmt argentina (gissar på att det ligger runt 20 grader på dagarna nu, vinter va?;))


140810

Hej!

Jag tänkte bara börja med att säga att ni får gärna skriva i kommentarerna om det är något speciellt ni vill veta något om! Det är så svårt för mig att förklara allt för jag har liksom börjat komma in i livet så bra här ändå att allt känns någolunda normalt! haha :) men ni kan ju skriva om ni har önskemål.

Igår så var jag ute med ett tjejgäng jag aldrig träffat förr men Caro (en annan tysk) träffade en av tjejerna i veckan så hon bjöd med oss på en liten förfest hos dem och där var också Caro då och 4 andra utbytesstudenter (om man räknar bort mig), 3 tyskar och en norsk! Vi va inte så många men det var riktigt roligt! Kände äntligen att jag träffade några som var lite mer som mig åldersmässigt i huvudet, antar att de var yngre eftersom de fortfarande gick i "high school" men de var mognare än de andra jag träffat så det var riktigt skönt! :) efter det gick vi till puben (det är alltså namnet) där ungefär hela San fransiscos ungdomar är på fredagar (diskot Runa på lördagar). Mycket folk = många som vet ens namn som man äldrig träffat. Men jag hade fortfarande kul och det börjar bli lugnare nu när de flesta redan sett oss utbytesstudenter, då är det inte lika spännande längre :)

Puss och kraaam / Maria


Bara för dig skulle

Bara för att jag är riktigt uttråkad för tillfället så tänkte jag lägg ut bilder på halva mitt hus här i Argentina :) Det är nämligen såhär att jag inte gör något .. alls haha för tillfället. Det kan bero på att jag varit sjuk och att min första tid här varit en stor bump in the road så att säga. Men nu ska jag börja hitta på saker för jag måste få något att tänka på! I usa så finns det en massa aktiviteter med skolan, alla är insatta i sporterna som pågår och grejer. Ungefär nu förstår jag varför folk åker till usa helt enkelt! Haha. Det skulle helt klart varit det säkraste valet för mig med men nu sitter jag här i Argentina. Grejen är den att här i skolan finns inga aktiviteter så man får ta reda på dem själv. Det är ungefär det som varit problemet för mig dårå. Mina föräldrar jobbar nämligen nästan hela dagen medans jag går endast halvdagar i skolan. Romi sitter barnvakt hela dagarna och på kvällarna går hon i skolan. Mina småsyskon spenderar jag inte så mycket tid med för de är väldigt tighta och spelar datorspel när de är hemma och annars så är de i skolan halva dagen som jag inte är i skolan. Då finns det alltså en kvar, Luci. Jag tycker verkligen om henne och så (jag tycker om alla mina syskon som att de vore mina biologiska!) men hennes lathet går ungefär inte att jämföra med någon annan. Haha. Det låter hemskt men jag kan inte tänka mig att vi skulle kunna börja någon sport tillsammans.

Det är ju dock så att mina systrar faktiskt dansar - 2 ggr i veckan. Haha. Visst jag har tidigare dansat och så men mina nära och kära kanske vet ungefär hur (icke)vig jag är. Det dom gör här är liksom gymnastik ungefär. Romi dansar ju hiphop med men deras uppvärmning är att gå ner i split oså, haha. Så tyvärr känner jag inte riktigt att det är min grej. Men nu har jag i alla fall pratat med min mamma och vi ska börja gymma, för jag vet att vi kommer göra det då och det känns bra. Har pratat med några i min klass med om att börja gå promenader men som sagt - de är väldigt lata här, så vi får se hur det blir med det!

Okej slutsnackat om mitt otroligt aktiva liv här! Nu - bilder :)


vardagsrummet med Lara (den lilla vita hunden) på ett hörn.


Köket som det ser ut när man går in i det från vardagsrummet!



köket, när man går mot rummen så ser det ut såhär om man kollar till vänster :)


och vänder man sig om från förra bilden så får man den här synen som är som ett litet uterum med öppet tak - och det andra fönstret ni ser är mitt och rominas sovrum :)


"hallen" som leder till alla sovrum och badrum - första dörren på höger sida är mitt och rominas rum :) och dörren till vänser leder tiiilll....

vakthundeeen! haha, t.o.m han ligger och latar sig! :) Han heter i alla fall Dick och är en schäfer, ska ta en bild någon dag med honom och mig så ska ni få se hur stort huvud han har! haha det är enormt! :)


och här har vi rominas och mitt rum! :) som ni ser så tycker romi om lila... haha kanske inte min favoritfärg men jag tycker om rummet ändå :) och så har jag gosedjur på sängen som jag fått från familjen :D min säng är den närmast fönstret! :)


Sådääärrrr :) hoppas ni tycker det blev bra och får en liten insikt i hur mina dagar här ser ut (bokstavligt talat) för tillfället! :) resten av huset får ni se en annan dag!

puss och kram, saknar er!




090810

Jag kan tyvärr meddela att jag fortfarande inte har något spännande att berätta för jag var hemma från skolan idag igeeeen. Idag var det för att jag, Luciana och tato (jose ignacio) hade en konsert med hostningar inatt som resulterade i brist på sömn och vi stannade hemma.. Tror vi ska till doktorn imorgon! Så ni får vänta ett par dagar på intressant fakta :)

puss och kram

070810

Holaaa! :)

Jag har förresten kommit på ännu en sak jag saknar som jag inte uppskattade tillräckligt i sverige - spotify. Jag sitter just nu och lyssnar på musik på min mobil för jag klarar inte av musiken som de lyssnar mest på här! Haha. De har en musikstil som heter reggaeton som är helt okej, det är typ en spansk rnb (ex. gasolina) :p och sen har dom andra musikstilar som jag aldrig lyckas komma ihåg namnet på men alla dom låtarna låter likadant och man dansar jättekonstigt till den slags musiken! Den musiken jag berättat om nu är alltså den musiken som spelas på pubbarna. Det är verkligen jätteannorlunda här jämfört med i Sverige! en favorit som ständigt spelas på pubbarna är : niña bonita - chino y nacho. Haha lyssna på den och tänk er en hel pub som dansar med händerna formade som ett hjärta uppe i luften - välkomna till Argentina! Haha :)

Det är inte så farligt men jag brukar skratta rätt mycket åt mina kompisar här när dom dansar så. Jag kan nämna också att all musik är på spanska, verkligen allt. Sen handlar alla låtar om kärlek med, ledsen kärlek eller lycklig, det varierar :)

Men det här är saker som jag kan ha väldigt kul åt för de är så inbitna i sitt eget språk och kultur här så jag är nu efter ett tag inte ett dugg förvånad över att de inte kan engelska över huvud taget för det är inget de har användning av här i Argentina. Men det är trots allt ett väldigt vackert land och mycket kultur som är vardag för dom och börjar bli för mig, saker som vi aldrig skulle göra i Sverige.

Som t.ex Mate. Nu ska jag försöka förklara så bra som möjligt vad det är då. Det är yerba (som telöv/örter) man har i en fin "mugg" (bild under inlägget) och så dricker man ur ett metall-sugrör. Efter varje person så fyller man på med varmt vatten, det är alltså något man delar. Man kan sitta hemma ett gäng med kompisar och dricka mate, att någon sitter och fyller på efter varje person så går det runt och runt. Det kan låta konstigt för er där hemma men här dricker man det mist en gång per dag, mina föräldrar eller syskon brukar komma till mig med mate lite då och då :) det är som en gemenskap. Något jag helt klart ska ta med mig hem till Sverige, jag vet att alla ni kommer tycka att det känns larvigt men man kommer in i det! Plus att det är gott :) (kan berätta en hemlis mamma, min mamma här planerar på att köpa en matemugg till dig ;) hihi)

Det roliga med mate här är att de på något sätt nästan är beroende av det för det går liksom inte en dag utan att dricka mate och flera har frågat mig om vi har det i Sverige , de kan inte ens tänka sig att det inte finns i andra länder :P haha. Men jag är nästan 100 på att jag kommer bli halft beroende av det med så ni får vänja er vid det där hemma att vi kommer sitta ner och dricka mate ;) Det smakar ungefär som te, så det är riktigt gott!

Rätt stor bild men det där är i alla fall familjens mate-mugg :)

 

/ Maria

Skolunifromen!

Jag fick en kommentar av pappa om min skoluniform, när jag kan visa den? Tänkte svara här så alla kan se. :) Det är nämligen så att min kjol är inte klar utan måste läggas upp så jag går till skolan i gråa mjukisar och en grön tröja, det kan jag ta kort på någon dag iofs men när jag känner mig lite mer som en människa :P haha. Måste bli friiissskkk! Men den uniformen man "ska" använda kan jag ta kort på när kjolen är klar :)

Pusssss

050810

Hej!

Förlåt för att jag inte skrivit flitigt de senaste dagarna. Men seriöst så har det inte funnits något speciellt att skriva om förrns idag! Jag har nämligen legat hemma sjuk sedan i tisdags.. Jag började känna av det i skolan och sen när jag kom hem var det riktigt illa så jag gick och la mig en stund. Vaknade upp med huvudvärk och ont i halsen men gick ändå ut på en fika med de andra utbytesstudenterna (vilket var riktigt trevligt med!) men efter det när jag kom hem tog vi tempen och det kom fram att jag hade 38.9 graders feber. Jag fick då någon dundermedicin som skulle minska febern och detta lyckades den med och onsdagen hade jag mellan 37.1 - 37.7 graders feber och idag är den helt borta :) Men trots det har jag min hals som ständigt gör ont och detta gör att jag inte går ut eller går till skolan eller något. Om jag skulle gå till skolan skulle jag antagligen bara bli sjukare med en tanke på den icke-existerande isoleringen! :P

Men annars rullar allt på och idag så var nämligen jag , Luciana och min mamma på besök hos dagstidningen med de andra utbytesstudenterna för en intervju och en bild! :) spännande. Hoppas dom är snälla mot oss! :P

Förlåt för ett halvsegt inlägg men det här har varit mina dagar den här veckan :P tyvärr..
Puss och kram / Maria


020810

Hejhej!

 

Här i Argentina är det bara bra. Skolan funkar och det är fint väder ungefär varje dag och jag stormtrivs fortfarande med min familj! Idag så hände det inte så mycket så därför pratade jag med min underbara pojkvän i x antal timmar på skype! Riktigt skönt att få höra hans röst igen, jag har verkligen längtat efter att allt ska funka som det ska och skype ska funka så nu äntligen! :)

Det kanske låter konstigt att jag pratar så pass mycket med hem som jag faktiskt gjort men det hjälper mig, jag får inte mer hemlängtan utan min oro snarare läggs för att jag har så pass underbara och stöttande nära och kära! Tack :)

Men i alla fall vi skypade i flera timmar och under den tiden pratade vi lite om vad jag saknade och nu i efterhand kom jag på en sak jag saknar så enormt om Sverige (inte folket utan mer materiella saker) och det är faktiskt frukosten. Mammas underbart goda omeletter, mackor, äggröra jaa gud jag kan nämna saker hela dagen! Här äter man nämligen inte frukost och jag som då äter frukost får äta en bakelse eller kakor.. nyttigt och bra va? Så det är något jag ska vräka i min som attan när jag kommer hem! Maten i övrigt är underbar och köttet går inte ens att jämföra med Sverige, ville bara nämna det :) längtar tills jag kommer hem och kan laga all den goda maten som vi äter här och bjuda er alla på mate! (förklarar vad det är en annan dag! Måste ju spara lite att berätta!)

 

Puss och kram från Maria


min stad

 

San Fransisco @ night


010810

Sådääär så blev det augusti till slut! Tiden här borta känns som att det står stilla ibland och det känns som att det varit juli föralltid! Men nu hoppas jag på att tiden ska flyga förbi och att det helt plötsligt blir sommar här. För vinter är inte något som jag hurrar för. :)

Idag är det söndag som är vilodag och det kan jag berätta att de tar seriöst här nere! Stannar i sängen ungefär hela dagen och för mig är söndag värsta dagen i veckan och har alltid varit. Så det betyder att det är det här med, en allmänt tråkig dag som går ut på att inte göra någonting.. seeeegt. Måndag imorn = skola. Lite halvkul sådär, det är verkligen annorlunda här jämfört med hemma. jag måste ta kort på min skolsal någon dag, den är inte direkt isolerad om man säger så och på mordnarna är det inte nådigt med ett kallt klassrum och en massa klasskompisar som skriker i mun på varandra! :p jag kanske glömt att berätta att alla här skriker? Det är sant i alla fall så jag tror inte Argentina och Sverige kunde vara mer olika. Folket, husen, utbildningar.. allt!

Men det är bra ändå för det gör att jag inte saknar hem lika mycket för det är liksom mitt hem i Argentina och mitt hem i Sverige - inga likheter :)

Puss och kram / Maria

Buenas!

Hej!

Allt är bra här och jag var ute igår och antar att jag ska ut ikväll igen för det är det de gör på helgerna här borta! :) jag kommer nog in i livet snart!

Idag har varit en bra dag, jag började dagen med att prata med min underbara pojkvän (♥) och sen fick jag reda från mamma att mitt kort funkar idag så jag åkte och tog ut pengar (äntligen!! jag har haft stora problem med det!!) och så har jag varit hos en kompis. Men mest har jag nog tagit det lugnt vid datorn eftersom internet äntligen är tillbaka!

Så nu vet ni att om jag försvinner i ett par dagar är det inte för att jag inte uppdaterar utan antagligen för att internet inte fungerar. Det kanske låter lite konstigt att jag pratar som att jag har all tid i världen för er. Men här är det vanligt, det argentinska folket är det lataste jag någonsin träffat. Skolan är jätte oseriös jämfört med vad jag förväntade mig, korta dagar, hem och sova siesta och sen händer det inte mycket mer. Förutom att de äter då .. hela tiden, de antingen äter eller pratar om mat eller båda samtidigt, haha. Det är något jag haft riktigt kul åt!

Så ni kan ju förvänta er mig + ett par kilon när jag kommer hem ;)

Puss / Maria

RSS 2.0